Вівторок, 2024-05-07
V I O L L AТи є сукупністю того, що Ти їж і в що Ти віриш!
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 77
Форма входу

//www.youtube.com/watch?v=wy4m9WNnYNY  Віолла - від початку до сьогодні (жовтень 2013 р.)
Головна » 2012 » Липень » 8 » Як харчуватись в період спеки?
6:09 PM
Як харчуватись в період спеки?
  Чим харчуватися влітку, не навантажуючи організм? Які продукти, страви та напої допоможуть легше перенести спеку? 5 правил грамотного харчування по сезону. 
   Найкраще втамовує спрагу звичайна вода або несолодкий зелений чай?

Правило № 1. Більше рідини

У спеку наш організм посилено втрачає рідину. Тому необхідно вчасно поповнювати її запаси. У цьому нам допоможуть напої. Найкраще втамовує спрагу звичайна вода або несолодкий зелений чай - в сильну спеку рекомендується випивати по 100-200 мл прохолодного напою (18-20 ° С) кожні 40-50 хвилин.

Крім того, не нехтуйте першою стравою - холодна окрошка або гаспачо не тільки освіжать, а й забезпечать організм необхідною вологою. До речі, дієтологи наполягають на тому, щоб на нашому столі в спеку взагалі було якомога більше рідких страв.

Одне «але»: не варто вживати багато рідини людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, ожирінням, і тим, хто має проблеми з нирками.

Правило № 2. Скорочуємо калорійність раціону

Як підрахували вчені, потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5%, а отже, нашемуорганізму влітку потрібна менш калорійна їжа. Забуваємо про жирне м'ясо, торти, млинці і олів'є, налягаємо на овочі, фрукти та молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів.

Фахівці з харчування наказують наступний добовий раціон у спеку:
     28% жирів (з них 2/3 припадає на рослинні жири);
     55% білків (рослинні і тваринні білки у співвідношенні 50 х 50);
     17% вуглеводів.

Правило № 3. Зміщуємо режим харчування

Спекотна погода - справжнє випробування для організму. Ми страждаємо відсутністю апетиту, а поївши - відчуваємо важкість у животі. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодну пору доби.

Снідати краще якомога раніше - в 6-7.00 ранку. Обід - до настання полуденної спеки - в 11-11.30. Вечеря - о 18.00. Для тих, хто не може заснути на порожній шлунок, передбачений невеликий перекус в 20-21.00.

При цьому калорійність добового раціону повинна розподілятися наступним чином:
    сніданок - 35%;
    обід - 25%;
    вечеря - 25%;
    пізній перекус - 15%.

Правило № 4. Сніданок з'їш сам ... і вечерю теж

Якщо в холодну пору року сніданок традиційно асоціюється з вуглеводами, які дають швидку енергію, то в спеку вуглеводну їжу краще вживати в обід.

Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи - ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись тяжкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються, утворю мінімальну кількість продуктів окислення (якщо порівнювати з жирами і білками), а отже, не потрібно великих витрат рідини (особливо цінного в спеку) для їх виведення з організму.

М'ясні і рибні блюда рекомендується перенести на вечерю і / або сніданок. В умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.

Втамувати голод перед сном допоможуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

Правило № 5. Більше вітамінів

Разом з потом наш організм втрачає дорогоцінні вітаміни і мікроелементи (особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР). В результаті ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність.

Щоб цього не сталося, їмо в необмежених кількостях свіжі сезонні фрукти, овочі і ягоди (найкраще рідні, а не заморські), п'ємо свіжовичавлені соки, несолодкі морси, лимонад і компоти, трав'яні чаї та квас, змішуємо домашні смузі.

І не забуваємо присолювати їжу трохи більше, ніж зазвичай.

До речі: у спеку ми частіше звичайного схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі та зелень. Швидкопсувні продукти зберігати в холодильнику. Не купувати кондитерські вироби з кремом.

Пам'ятайте! Ваше здоров'я в Ваших руках! Тому особливу увагу звертайте на якість продуктів, які споживаєте та на їх користь для організму. Персональну консультацію відносто відновлення організу та підбору продуктів харчування Ви можете отримати, написавши своє питання на адресу mariana.tsyganyn@ukr.net
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

Переглядів: 595 | Додав: VIOLLA | Теги: лето, спека, еда, їжа, жара, літо | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Архів записів
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Besucherzahler russian women for marriage
счетчик посещений
© 2012 р. ГО ВІОЛЛА
 Матеріал дозволено використовувати лише при наявності гіперпосилання на сайт //violla.ucoz.com/