Щоб підвищити стійкість до простудних захворювань, потрібно розібратися, які вітаміни необхідні нашому організму, адже вони підвищують стійкість до захворювань, холоду і інших несприятливих чинників навколишнього середовища.
Фахівці відзначають, що восени відчувається дефіцит вітамінів В1 і В6.
При недостатності вітаміну В1 знижується пам'ять, концентрація уваги, здатність до навчання, людина стає апатичним, дратівливою, страждає безсонням. Вітамін В1 міститься у житньому хлібі, вівсяній крупі, печінки, шинки, плодах бобових рослин, горіхах, дріжджах.
Вітамін В6: покращує якість і збільшує кількість захисників організму (антитіл), забезпечує нормальне продукування Т-клітин - показника функціональності імунної системи. Він міститься в пшениці, жита, овочах, м'ясі, рибі, молоці, яєчному жовтку, дріжджах.
Вітамін С є потужним антиоксидантом, грає важливу роль в обміні речовин, окислювально-відновних реакціях і підвищує імунітет, бере участь у виробництві гормонів щастя. Відмінні джерела вітаміну С - зелень, овочі та фрукти (особливо ягоди шипшини, чорноплідної горобини, чорної смородини, лимони). Багаті вітаміном С картопля, особливо восени, цибуля, капуста квашена, редис, перець, петрушка. Добова потреба у вітаміні С дорослої людини складає 70-100 мг.
Вітамін Е вважається найсильнішим природним антиоксидантом. Він підтримує імунітет, бере участь у синтезі гормонів, захищає клітини від пошкодження, уповільнюючи окислення ліпідів (жирів) і формування вільних радикалів. Вітамін Е міститься в горіхах і рослинних маслах, зелені, молоці, яйцях, печінці, м'ясі, а також зародках злакових. Щоденна норма споживання вітаміну Е складає 10 мг.
Вітамін А зміцнює імунітет, підтримує шкіру, бере участь у збереження здоров'я волосся і нігтів. Вітамін А можна отримати лише з продуктів тваринного походження. Багато вітаміну А міститься у печінці риб (тріски, морського окуня, камбали, минтая, палтуса), в яловичої печінки, у вершковому маслі, яєчному жовтку.
Провітамін А (каротин) є в продуктах рослинного походження. Дуже багато каротину в моркві, гарбузі, петрушці, червоному перці, кропі, помідорах, зеленій цибулі, абрикосах, апельсинах, лимонах, персиках, горобині, плодах шипшини, урюк, малині. Добова фізіологічна потреба в вітаміні А становить 1,5 мг, в каротині - 3 мг.
Восени варто подумати про те, які вітаміни практично неможливо буде отримати взимку. Мова йде про вітамін D, який синтезується в організмі тільки під дією сонячних променів. Він перешкоджає втраті кальцію, підтримує міцність кісткової тканини. Нестача вітаміну може позначитися на загальному самопочутті: з'являється дратівливість, нервозність, депресія.
Щоб заповнити світловий дефіцит, необхідно максимально використовувати світлий час дня і по можливості виходити на вулицю, особливо у вихідні дні, домашні справи краще відкласти до вечора. Додаткові джерела вітаміну D - печінка морських риб, вершкове масло, молоко, яєчний жовток, ікра риб. Добова потреба у вітаміні D становить 10 мкг.
Крім того, восени посилюється нестача йоду (поліпшує інтелектуальні функції), селен (зміцнює стійкість до несприятливих екологічних факторів), підвищується потреба в кальції (полегшує всмоктування вітаміну D), магній (підвищує резистентність до стресу, фізичним і психічним навантаженням) та цинку (прискорює протягом імунних реакцій), тобто в тих речовинах, які беруть участь у багатьох життєво важливих процесах в організмі.
Для людей, які ведуть активний спосіб життя і надто зайняті, щоб готувати собі вітамінні сніданки, вчасно обідати і не переїдатись наніч ОБОВ'ЯЗКОВО потрібно знайти додаткове джерело корисних речовин. На сьогодні є безліч команій-виробників біологічно активних добавок до їжі (БАД), які допомагають усунути дефіцит. Тут вибір індивідуальний, але пам'ятайте, що якщо, наприклад, Гінко Білоба росте в азіатських країнах, а в Україні є лише кілька дерев (одне в Івано-Франківську і охороняється законом), то не може упаковка на 50 капсул коштувати 30-50 грн., подумайте самі!!! Як підібрати БАД для себе і як вибрати компанію-виробника? Пишіть запитання і ми спробуємо вам дати відповідь.
mariana.tsyganyn@ukr.net
|