Правильне харчування - запорука здоров'я. Китайці говорять, що наша аптека знаходиться на кухні, а наш лікар - це ми самі. Будь-яка хвороба - це або зовнішній вплив (аварія, опромінення, переохолодження і т.п.), або недостача необхідних мікро і макро елементів, вітамінів чи інших незамінних речовин в організмі, які повинні надходити з їжею. Які продукти ми їмо і чи справді вони корисні? Яйця Вважається, що яйця насичені Омега-3 жирними кислотами, що знижують холестерин. Омега-3 жирні кислоти - це хімічна субстанція, яка бере участь в утворенні мієлінових оболонок нервів. А вони допомагають нервовим імпульсам рухатися по нашим нервам. Крім того, ці жирні кислоти зміцнюють судинну стінку і перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок.
У чому підступ: Дослідження показали, що ті Омега-3 жирні кислоти, які містяться в яйцях, не роблять позитивного ефекту на організм. Щоб дізнатися, чи містяться у будь-якому продукті ці корисні речовини, прочитайте склад. Тільки три види Омега-3 жирних кислот дійсно корисні: EPA (ЕПК); DMA (ДГК); ALA (АЛК). Потрібні організму Омега-3 жирні кислоти містяться в червоній рибі. Балуйте себе сьомгою, фореллю, лососем, тунцем. Це і смачно, і корисно.
Морква У цьому коренеплоді міститься багато клітковини, тому її можна використовувати для лікування закрепів. А крім того, бета-каротин, який міститься в моркві і надає їй помаранчевий колір, є попередником ретинолу - вітаміну А. А той сприяє поліпшенню зору.
У чому підступ: Свіжий продукт містить всього 30 кілокалорій на 100 грамів, але при варінні клітковина моркви розпадається на прості цукри. А вони легко засвоюються - через шлунок відразу в кров, а з крові - в проблемні місця. При споживанні моркви різко збільшується рівень глюкози в крові, що призводить до вироблення великої кількості інсуліну, який перетворює будь-які вуглеводи в жир. І від цих сплесків глюкози ми відчуваємо постійне відчуття голоду. Як готувати з максимальною користю: Найкраще їсти моркву в сирому вигляді - у свіжій моркві набагато менше калорій. Рекомендується додавати в салат з моркви зелень (зробіть, наприклад, салат з моркви, петрушки, лимонного соку і знежиреного йогурту). Клітковина, яка міститься в зелені, виведе надлишки цукру, який є у моркві.
Хліб 8 злаків Міф свідчить: чим більше злаків, тим корисніше хліб.
У чому підступ: Головне - не кількість злаків у складі булки, а те, як змолоти зерно, з якого її спекли. Найкорисніше буханця з борошна грубого помелу або цільнозерновий борошна.
Буряк Цей коренеплід містить вітамін С, фолієву кислоту, клітковину, антиоксиданти, які борються з раком.
У чому підступ: У буряках багато оксалатів, солей щавлевої кислоти. Надмірне споживання буряка може привести до розвитку сечокам'яної хвороби нирок. До того ж у буряка, особливо вареної, високий глікемічний індекс, тобто вона викликає посилення апетиту. Як готувати з максимальною користю: Найкраще вживати буряк у сирому вигляді. Можна, наприклад, приготувати салат. Натерти на тертці свіжу моркву, капусту, буряк, присмачити зеленню, залити оливковою олією, додати лимонний сік. Цей салат не дає сахарам буряків всмоктуватися в кров у великій кількості. Вінегрет На перший погляд здається, що цей овочевий салатик відмінно підходить для тих, хто сидить на дієті. У чому підступ: У вінегреті мало вітамінів, і він збуджує апетит. При варінні в овочах руйнуються грубі волокна і вітаміни. І чим м'якше стають овочі після варіння, тим менше корисних речовин в них залишається. Корисна целюлоза перетворюється на прості вуглеводи, які легко засвоюються і перестають виконувати свою важливу функцію - нормалізацію стільця. У варених овочах цукру стає більше, в результаті після їх вживання підвищується апетит. Тим, хто худне, вінегрет вживати не рекомендується!
|